תפריט ראשי
חדשות האתר
פרוייקט הרחבת אתר הסיכומים 2014 יוצא לדרך, ואנחנו צריכים את העזרה שלכם! לחצו כאן לפרטים
שימו לב שתיקנו כמה סיכומים שהיו חתוכים, תודה לגולשים הנאמנים שהעירו לנו על כך.
סקר
רשימת תפוצה
צורפת בהצלחה לרשימת התפוצה. תודה על שיתוף הפעולה!
חברתי
האימפרליזם הצרפתי באפריקה
סיכום קצר על האימפריאליזם הצרפתי באפריקה.
במאה ה-19 שלטון העותמאנים התערער , זה קרה מכיוון שהשלטון המרכזי שלהם,הכלכלה והצבא היה חלש .בבעלות העותמאנים היו המון שטחים , כאשר התפרקו מדינות אירופה ניצלו זאת על מנת להשתלט על שטחיה.
בתחילת המאה ה-18 העותמאנים איבדו עניין באלגיריה ,כך נוצר מצב של שליט מקומי באלגיריה שמשלם מיסים לשלטון העותמאני.בשנת 1830 צרפת נלחמה בשודדי ים שנמצא בים התיכון קרוב לחופי אלגיריה והיו סכנה לשיט בים התיכון,וכך התחילה השתלטות צרפת על חופי אלגיריה . צרפת פלשה והשתלטה לאלגיריה מהיבט כלכלי ,היו צרפתים שרצו לקנות קרקעות באלגיריה וצרפתים שרצו לבנות תחנות מסחר בחופי אלגיריה ומהיבט לאומי-פוליטי ככל שצרפת כבשה יותר שטחים כך נהייתה מעצמה גדולה וטובה יותר.ההשתלטות על אלגיריה לקחה כ-17 שנים ובמהלכה כל קשר לשלטון העות'מאני נעלם כלא היה.
הצרפתים נתקלו בקשיים:הם לא ידעו את השפה,את מנהגי התושבים,לא הייתה להם מערכת ניהול שתעזור להם ולא התמודדו טוב עם תופעות הטבע והחום הכבד ששרר באלגיריה,אמנם היהודים המקומיים עזרו להם ושימשו כמתורגמנים,מתווכים בינהם למנהיגים אחרים וסיפקו להם סחורה.
הצרפתים רצו לבסס את שלטונם באלגיריה ולכן קראו לצרפתים להגר לאלגיריה עם אלו שהיגרו מצרפת נוספו גם מארצות אחרות רובם היו אנשים שבאו על מנת לפתוח דף חדש באלגיריה.
בעקבות ההתישבות הגדולה מאירופה,הצרפתי דחקו את המוסלמים מהאזורים היישובים ללאזורים הכפריים ולרובם אף החרימו את השטחים ולכם הם נאלצו לעבוד אצל האירופאים עבור שכר מועט.הצרפתים שינו לחלוטין את המנה החברתי באלגיריה:הם שרפו כפרים שלמים,ערערו על סמכיות ההנהגה השבטית ולקחו את תפקידה ונכסיה בנוסף לכך צמצמו את סמכויות בתי הדין הדתי מוסלמי.
וכך נוצר מצב של מיעוט אירופאי ששולט בהמונים-ילדי אלגיריה.על תוניסיה צרפת גם השתלטה,וכך שמרה על הגבול בין אלגיריה ותוניסיה בצורה כזו שאיטליה לא תוכל להיכנס ולהשתלט.צרפת הפכה את תונייסה למדינת חסות כלומר היא השאירה את השליט שהיה שם אבל היא שלטה בענייני החוץ והבטחון שלה והציבה פקידים צרפתיים שינהלו אותה.גם את מרוקו כבשה צרפת והפכה למדינת חסות,היא העניקה לה אונוטומיה והשאירה את השליט מכיוון שהייתה לו סמכות גדולה,צרפת שלטה בענייני הביטחון(צבא),חוץ והכלכלה שלה.
לפני שלטון צרפת מעמד היהודים היה נחות. הם היו מיעוט דתי חסר זכויות פוליטיות ומשפטיות אמנם הוענקה להם אונוטומיה , כמעט ולא התערבו בחיי הדת והחברה שלהם.הם חיו בשכונות נפרדות בתוך רובע צפוף וקטן המוקף חומה , ועסקו במקצועות שהיו אסורים למוסלמים:ייצור יין,צורפות,הלוואה בריבית ועוד.היהודים במעמד הגבוה עסקו בסחר בינלאומי והיהודים דיברו לדינו וערבית.
הצרפתים פירסמו צווים לצמצום סמכויות בתי הדין היהודייםכך שבתי הדין הוגבלו לעריכת טקסי נישואין וגירושים ומתן עצות וסמכויות ראש העדה צומצומו,נהפך לפקיד מקבל שכר מהשלטון הצרפתי הוא מונה לשנה ולצידו כיהנה מועצה לאחר כמה זמן תפקיד זה בוטל וסמכויותיו הועברו לראש עיריית אלגיריה,לאחר מס שנים בוטלו בתי הדין הרבניים.יהודי צרפת ביקשו לתקן את מעמדם של יהודי אלגיריה ברוח הנאורות והמהפכה הצרפתית והציעו ועדה שתציע ארגון מחדש למססד הדתי של יהודי אלגיריה.וכך הוקמו הקונסיסטוריות.
הקונסיסטוריות הם ועדים,שהוקמו בכל אזור שחיו בו לפחות 2000 יהודים,ארגון זה עזר לשלטון לפקח על היהודים.מטרתה המרכזית של הקונסיסטוריה היא הפצת התרבות הצרפתית בקרב יהודי אלגיריה ולחנכם לשמור אמונים לצרפת.בקונסיסטוריות היו רבנים ופקידים מצרפת וניהלו את חיי היהודים.הרבנים חויבו להדגיש את חובת היהודים לשמור אמונים לצרפת,להתפלל לשלום המלך ולהגן על צרפת.הקהילה היהודית המקומית לא התמודדה טוב עם השינויים וביקשה להמשיך עם המסגרת המסורתית,יהודי אלגיריה ראו בקונסיסטוריות גוף ממשלתי המייצג קודם את השלטון ורק אח"כ את הקהילה ולא להפך,פקפקו בסמכות הרבנים והפקידים היהודים מצרפת.לאחר מס'' שנים פורסמה פקודה שקובעת שהקונסיסטוריה של אלגיריה כפופה לקונסיסטוריה של פריז (המרכזית).
1865 קיסר צרפת נפוליאון השלישי מבקר באלגיריה ומוציא צו מיוחד שאומר שמי שרוצה מהיהודים והמוסלמים לקבל אזרחות צרפתית יכול,אבל הוא צריך לקבל עליו את חוקי המדינה,השכלה צרפתיתוהסתגלות לתרבותהצרפתית.רוב היהודים לא הגישו בקשה לקבלת אזרחות כי פחדו שזה יפגע במנהגי הדת.ב1870 אדולף כרמיה שר המשפטים של צרפת מוציא פקודה שכל יהודי אלגיריה יקבלו אזרחות צרפתית בלי התחשבות ברצונו האישי של כל אחד.בהיותם אזרחי צרפת קיבלו זכות הצבעה,חויבו לשרת בצבא והיה עליהם לנהוג לפי חוקי צרפת.היהודים הפכו להיות אזרחים בעלי זכויות שוות להתקרבו למיעוט הצרפתי ששלט באלגיריה.יהודי אלגירירה המסורתיים לא קיבלו את הפקודה ברצון כי האמינו שזה יזרז את תהליך החילון.התושבים המקומיים התנגדו לפקודה כי לא אהבו את העובדה שהיהודים מתרחקים ממעמדם הקודם ליד המוסלמים.הצרפתים והאירופאים לא אהבו את הפקודה כי לא רצו שהיהודים ישתוו אליהם.וכרמיה התפאר מהעובדה שהוסיף אזרחים למדינתו.
מעמדם החדש של היהודי הוביל לגילויי אנטישמיות חמורים.גל של פרעות,פוגרומים,חילול בתי כנסת,רצח יהודים,שדידת רכוש יהודי ועוד.
*יהודי תוניסיה ביקשו גם הם לקבל אזרחות צרפתית אך השלטון תחילה לא התייחס אליהם.רק אח"כ פרסם צו שכל מי שרוצה לקבל אזרחות צרפתית צריך להיות יהודי מעל גיל 21,יודע צרפתית וששירת בצבא.לאחר מס' שנים יכלו לקבל אזרחות גם אלו שהם בעלי תעודת בגרות צרפתית או שנישאו לבעלי אזרחות.כך נוצר מצב של מס יהודים רב בעלי אזרחות צרפתית וריחוק מהדת.
בעקבות שינוי במעמד היהודים הם השתלבו בתהליך העיור,הם התקרבו לנציגי השלטון ולמהגרים האירופאים.בנייה אירופאית:הערים פותחו:בניית אזורי מסחר,בתי מגורים מפוארים,בתי אופרה,בתי קפה ומקומות בילוי נוספים.
סגנון חיים:דיברו צרפתית ואנגלית,ולא לבשו תלבושות מסורתיות אלא תלבושות אירופאיות מפוארות.
תנאי מגורים:התגוררו בערים הגדולות,היהודים שגרו ברבעים הישנים עברו לרבעים חדשים ביחד עם מוסלמים אמידים ומתיישבים אירופאיים וברבעים הישנים התגוררו יהודים שהיגרו מהכפר לעיר.היו יהודים שגרו ברובע מיוחד ליהודים ששמרו על המסורת היהודית.
בהשפעת האימפראליזם התחוללו שינויים ב:
כלכלה:מדינות צפון אפריקה השתלבו בכלכלה הבין יבשתית,גדל ייצוא חומרי גלם,היהודים היו סוחרים והשתלבו במערכות הניהול של האירופאיים.כך יהודים צעירים נטשו עבודות מסורתיות וכסקו במקצועות חופשיים.שימשו כנציגי חברות אירופאיות בתחומי תעשייה וכספים.
חברתי:שכבה חדשה של בורגנות יהודית,שכירים יהודים.מקצת מהיהודים התעשרו ומהצד השני יהודים שלא מצאו את מקומ במציאות הכלכלית החדשה ואיבדו את עבודתם המסורתית.
חינוך:עד סוף המאה ה-19 היה חינוך מסורתי,נפתחו בתי ספר מודרניים ליהודים בעזרת חברת כי"ח שהוקמה להגן על יהודים בכל מקום בעולם בו הם נרדפים,הפצת מלאכת כפיים וחלקאות,תרבות מערבית,ערכיה,השכלה ומקצוע.
בעקבות כל השינויים גבר תהליך החילון וההתרחקות מהדת,המסורת והקהילה היהודית והתרחקות מהמוסלמים שחיו איתם המון שנים.יהודים רבים רכשו מקצועות חופשיים,אימצו את השפה הצרפתית,השתלבו בחברה ובכלכלת המדינה,אימצו לבוש אירופאי,העניקו לילדיהם שמות אירופאים,גיל נישואי האישה עלה,השתלבו בספרות,תאטרון וקלונוע אירופאיים.